A legjobb középtávfutó a szeniorok között

 

Az 57 éves Zeller Zsoltnak, a Csepeli DAC szenior versenyzőjének szenvedélye a futás, és korosztályának legjobbja az országban középtávfutásban. Március elején megnyerte a fedett pályás országos bajnokságot 800 és 1500 méteren, tavaly pedig a Tamperében rendezett világbajnokságon lett nyolcadik 3000 méteres akadályfutásban. Emellett még kétszeres Európa-bajnoki nyolcadik helyezett, s készül az újabb kontinensbajnokságra, amelyet az olaszországi Pescarában rendeznek szeptemberben. Civilként egy sportszerüzletet tart fenn családi vállalkozásként Csepelen.

Fiatal éveire így emlékszik: „Sovány, beteges gyerek voltam, s az orvos azt tanácsolta a szüleimnek, hogy sportoljak valamit. Először pingpongoztam, aztán fociztam, és lassan megerősödtem. Tizenhat éves koromban kezdtem atletizálni: középtávfutóként váltam be, mert a kondíciómnak köszönhetően jól bírtam a nagy állóképességet igénylő futást. Akkor Szegeden tanultam egy testnevelés tagozatos gimnáziumban, és a SZEOL sportegyesületben lettem igazolt versenyző. Később, már főiskolás koromban, háromszor megnyertem az egyetemi országos bajnokságot, majd a junior nemzeti bajnokságon harmadik lettem. Az országos felnőtt ranglistán a legjobb tíz között jegyeztek. A legjobb eredményem 800 méteren 1 perc 49 másodperc, 1500 méteren 3 perc 44 másodperc.”

Zeller Zsolt életében ekkor fordulat következett be, mert 23 évesen felhagyott a versenyszerű sportolással. „Hetente tízszer edzettem, de éreztem, hogy nem tudok előbbre jutni a versenyeken. Másrészt fontosabb volt számomra a család és a munka. Huszonöt éven át nem atletizáltam, de azért sportoltam: teniszeztem, fociztam kispályán.”

Negyvennyolc éves volt, amikor megint változás történt az életében. „Találkoztam régi barátaimmal, akikkel annak idején együtt atletizáltam, s mondták, hogy kezdjek el versenyezni a szeniorok között. Újra nekiláttam tréningezni, mert hajtott a versenyszellem és fontosnak tartom az egészséges életmódot. Nyolc évvel ezelőtt leigazolt a Csepeli DAC. Jól ismertem Babinyecz Józsefet, a klub korábbi elnökét, aki kiváló futó volt, később nagyszerű edző és menedzser lett. Az egyesületnél mintegy tizenöt szeniorkorú versenyző sportol. Hetente általában hatszor tréningezek, ami futásból, kondícióedzésből, úszásból áll. Az 50-55 éves korúak között számtalanszor megnyertem az országos bajnokságot 800 és 1500 méteren, valamint 3000 méter akadályfutásban, szabadtéren és fedett pályán. Hozzáteszem, az egykori élsportolóknak annyira elhasználódott az egészségük, hogy már nem képesek komolyabb sportteljesítményre. ”

A szeniorok számára minden évben rendeznek Európa- és világbajnokságot, amelyeken Zeller Zsolt rendre eredményesen szerepel. „Legközelebb Olaszországban lesz kontinensviadal, s az a célom, hogy a legjobb nyolc között végezzek. Szeretem a futást, és csinálom, amíg jólesik és bírom. Meg sem fordul a fejemben, hogy befejezzem a versenyzést. Persze, az edzések már nem olyan intenzívek, mint húszéves koromban. Gyakran futok a Kolonics sétányon és a Béke téri stadionban. Ja, és rendszeresen benevezek a hazai utcai versenyekre, ahol három-öt kilométeres távokon szoktam indulni.”

Csarnai Attila - Csepeli Hírmondó

 

Zeller Zsolt

Zeller Zsolt  Zeller Zsolt